donderdag 15 februari 2018

5e deel PANAMA CHANEL 1 februari '18

Door het Panama Chanel 1 februari 2018

Shelter Bay Marina  Panama

N de laatste boodschappen incl. vers stokbrood krijgen we op 1 februari, een laatste uitleg van Andy (Yellow) Team, over de lijnen en kabel touwen die in de sluis gebruikt worden.
Met de 2 grote ronde stoot willen en de kabel touwen over de schouders lopen we met z'n drieën terug naar de Selene, Faas onze nieuwe hulp die gisteren op de steiger kwam vragen of wij zijn hulp konden gebruiken. We zagen en voelden na een kort gesprekje dat het met Faas klikte en besluiten hem door het kanaal mee te nemen, daar krijgen wij geen spijt van.
Een fantastische knul en geboren zeiler en avonturier, heeft 3 maanden vrij van zijn werk genomen en is al zeilend en liftend  op diversen schepen tot de Schelter Bay Marina gekomen,
weet van aanpakken en is erg sociaal en vrolijk niets is hem te veel.

Half 3 vertrekken we eindelijk in konvooi met 9 zeilboten richting sluis waar onderweg op ieder schip een 'Advisor" opstapt, deze man begeleid ons door het P.C en moeten wij zijn instructies stipt opvolgen.  
De zonnepanelen en luiken hebben we afgedekt omdat de "Line Handlers" in de sluis twee lijntje met verzwaring (apen vuistjes) naar je boot gooien, één voor en één voor achter, deze bevestigt Tjerk en Faas aan het groene dikke kabel touw dus zijn zij de 3e en 4e Line Handlers.
Zo worden 3 x 3 schepen eerst aan elkaar gebonden en is het de bedoeling dat ze per 3 in het midden van de sluis blijven, nu is de  er groot en met af en toe een beetje bijsturen worden we de eerste 3 trapsluizen doorgetrokken.

Dat duurt ong. 2/ 1/2 uur. en kijken ons ogen uit, wat een gigantische sluizen complex.     Een uur voor donker is het eerste deel klaar 3 trap sluizen gedaan en varen eruit en maken los van elkaar. Varen via de Chagres River een groot meer op waar de Tintamara ons middelste schip afmeert, wij ertegen aan en ons derde schip de Cristina een ander plekje vind. ondertussen zijn alle Advisors naar huis en komen morgenochtend 06:00 uur weer terug voor de laatste 3 trapsluizen. 
Het is streng verboden om in dit meer te zwemmen er komen veel krokodillen voor dus dat laten we wel uit ons hooft!
Op 2 februari gaat het lekker vlot en is het hetzelfde verhaal als gisteren en is het ons meegevallen, ging erg goed.
De advisor was ook tevreden en is direct na de sluis afgestapt

Stefano van het Yellow Team                  Nieuwe sluis voor de grootste schepen


Free 1!!! Hier onder het treintje waar de grote schepen mee door het kanaal getrokken worden.

Zo komt er een eind aan het Panama Chanel en voelen ons zo vrij als een vogel als we eruit varen. De grote indrukwekkende Stad Panama komt ons tegemoet 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten