dinsdag 24 februari 2015

CRUISING CARIEB 2015


Kerstmis "14

Cruising Carieb van eind december 2014 tot half februari 2015

We zijn met het schip "Selene ",  van Saint Lucia vertrokken op 29 december 2014 , eerst nog in een paar  mooie baaien geankerd , onder andere in de bekende/beroemde baai waar de puntige bergen , de "Pitons " dicht bij elkaar staan te pronken .


Marigot Bay
Pitons


 Het eerst volgende Frans -talige eiland is Martinique , we zijn daar voor anker  gegaan bij " Fort de la France" en met prachtig vuurwerk , Oud en Nieuwjaar gevierd , we liggen 1e rang .
Het leuke is dat er tussen de geankerde jachten , een uurtje voor het vuurwerk , heel veel vissers in hun bootjes ( de lokale bevolking )met hele familie aan boord , tussen  de geankerde schepen schoven om het oud en nieuwjaar te vieren en vooral het vuurwerk komen bekijken . Vooral de prachtige filmmuziek die over de baai schalt tijdens het vuurwerk is zeer indrukwekkend !

Daarna naar de Douane , gevestigd in een kleine benzinepomp , aan een grote oude tafel buiten , moet je zelf een formulier invullen op de P.C die daar opstaat, daarna kopieert de douane dat + een stempel en ingeklaard zijn we .

Douane kantoor in het benzine pomp gebouwtje


Tjerk kan daar bij een jachtwerf naast de Douane , 4 passende nieuwe accu's bestellen en een nieuwe bijboot , de oude is niet meer te repareren .
Zullen ze de goede maat accu's hebben ? , we zijn benieuwd .
Fort du France
Na het vieren van mijn verjaardag weer terug gevaren naar de plek waar hopelijk de accu's gearriveerd  zijn  .
Wonder boven wonder zijn ze er de volgende dag .
 Na veel gesjouw , zo van oude uit de boot, nieuwe erin  is de klus geklaard , Tjerk heeft ze zelf aangesloten ( zo'n handige man ) en is het o.k.

De nieuwe bijboot gekocht , de oude tussen de op de wal staande motor- boten  gezet misschien kan iemand hem nog gebruiken .
"Blue Lady "vinden we een toepasselijke naam voor deze dinky . We hebben er later nog heel  wat mee beleeft .


Zwaar werk
Gelukkig  zijn de accu's  ook een normale prijs , veel beter dan op Saint Lucia waar ze het dubbele kosten en niet de juiste maat hebben .Toen de motor weer gestart kon worden zijn we meteen vertrokken.
Zijn blij met de wind als afkoeling tijdens het zeilen,  30 graden is het
tis even wennen!
nog even opgepompt voor foto


Nieuwe bijboot de "Blue Lady


Na Martinique hebben we Dominica overgeslagen omdat het er wat minder veilig schijnt te zijn volgens andere zeilers , en zijn door gezeild naar de eilanden dichtbij  Guadeloupe ," Les Saintes " waar we tropische ankerplekjes vinden , snorkelen wordt onze hobby
Pelikaan vlakbij
 
 
Veel Pelikanen vlogen rond en zitten in bomen .

Guadeloupe

5 januari '15  Naar het grote eiland gezeild en in de jachthaven "Marina Bas du Fort " afgemeerd ,  waar we 2 dagen blijven . De stad Bas Du Fort is de hoofdstad van Guadeloupe en hebben we uitgebreid bezocht . Komen in deze haven nog wat ARC gangers tegen , erg leuk elkaar weer te zien.
Columbus was hier in 1993 en maakte het Spaans nadat de Engelsen ook hier de baas waren geweest . Er leven zo'n 20.000 Indiaanse emigranten.
Napoleon heeft hier zijn indruk achter gelaten , er staat nog een "Fort Napoleon".

Ile du Gosier
 Vandaag naar een klein koraal eilandje gezeild niet ver van de kust van Guadeloupe , goede ankerplek gevonden denken we , later blijkt het daar niet zo goed te zijn .
 Met de water taxi mee  die langs komt en ons naar het tropisch eilandje brengt , toen we later terug wilden gaan naar de boot , barste er een hevige bui los met veel wind en blijkt toen we weer terug op de boot stappen ,  deze een meter of 30 verplaatst is , dit ligt komen we achter aan de ankergrond , die een begroeiing heeft van harde groene korte plantjes, zeegras en daar pakte het anker niet goed in !

Gelukkig geen andere schepen in de buurt !Bounty eilandje


Daarna weer naar het grote eiland  Guadeloupe waar vroeger in 1763 Columbus was en deze het Spaans maakte maar ook de Engelsen zijn hier een tijdje de baas geweest .  Er leven zo'n 20.000 Indiaanse Emigranten op , ook veel Creolen.
 
Markt in "Bas du Terre "de hoofdstad "
Zang en dans in de winkelstraat

Verder nog meer mooie baaien van Guadeloupe opgezocht voordat we naar Antiqua gaan .

 
Januari '15    Naar Antiqua is het 44 mijl varen , dit eiland was vroeger eenwelvarend zeeroversnest , oppervlakte 442 km2 en hoort bij de kleine Antillen .
Sint John is de hoofdstad , er wordt hier vooral katoen en suikerriet verbouwd. 
Afgemeerd in de "Engelse haven" gelegen aan het geheel gerestaureerde Nelson Dock, waar vroeger geen vijand voorbij de smalle ingang  kwam.
 
Mijn mond valt hier werkelijk open van de prachten praal die hier ligt het ene jacht nog groter en luxer dan het andere , je ziet ze wel eens in films . Veel van deze mega jachten hebben een vaste bemanning die op , aan en in het schip alles perfect in orde houden , er wordt met de meeste jachten niet eens gevaren ! 
We spraken een paar Nederlandse jongens die er op werkten , ze vervelen zich vaak en maken vrijdags een feestje voor de meeste bemanningen van dat soort schepen . 
 
Wij liggen nu tussen dat soort schepen en vallen aardig in het niet maar willen voor geen goud met ze ruilen .  Het zeer oude bolwerk van de zeevaarder Lord Nelson is uniek en zeker de enige in dat nog in zo'n goede staat bestaat .
 

 
 
 
 

 
Rijk , rijker  , ontzettend  rijk
 Verder naar Barbuda dat hoort bij Antiqua , het is een eiland dat veel indruk op mij maakt.
 In de geschiedenis lees ik dat er hier vroeger slaven zijn "gefokt"  en daarna voor veel geld zijn verkocht , het verhaal gaat later , dat er op Barbuda de mooiste mensen van de Carieb wonen.
Het Eiland is platter dan plat maar er zijn wel" Highlands" aan de andere kant , deze zijn 60 meter hoog ! 
We ankeren in de Cocoa bay , meteen een reuze schildpad langs zien komen , later zullen we ze nog vele malen zien , het eiland is omgeven door koraal riffen dus is het mooi snorkelen voor ons . Met de bijboot naar het zilver witte strand gegaan en zijn verbaasd over de korte heftige branding hier , vlak voor het strand wordt Tjerk uit het bootje geslingerd en na de 2e poging slaat we net niet om maar Tjerk lag er wel onder , uiteindelijk drijfnat kunnen we hem op het strand trekken! Op de terug weg zijn we slimmer en wachten op de juiste golf en snel roeiend zijn we door de branding. 
Er lopen wat Pleviertjes langs het strand naar ons te kijken. 
 
Barbuda

Tjerk even uitpuffen van de schrik


azuur blauwe zee

Cocoa bay

 
 
 21 januari  Op weg naar Barthélemy , (Frans ) ook wel St. Barth genoemd .
 
 
Eindelijk hebben we weer de "Genaker ", halfwinder op , het mooie zeil dat de Selene bij de winnaars bracht tijdens de Oceaan oversteek van de ARC , nu kunnen we pas goed zien dat het zeil geen schade heeft opgelopen op een heel klein gaatje na van ongeveer een halve cm. dus even een zeilpleister erop geplakt .
De speciale knoop waarboven de val gebroken is , krijgen we  na veel oefenen  weer voor elkaar , erachter komend dat we de verkeerde bladzij in het knopenboekje gebruikte en het dus niet lukte.
Deze "Postpakkettenknoop "is net even anders en een blz. verder staat de juiste knoop , de "Dubbele schuifknoop lus , het is nu zo gefikst.
Zeil gehesen , het zit wat vreemd bovenaan de mast maar het rolsysteem werkt prima en laten we het voorlopig  zo . 
 
 
 
 Door het heldere weer zien we de eilanden Nevis , St. Eustatius , Saba en St. Martin liggen. ( St. Maarten )
Achter het anker in de baai van Barthélemy , zien weer grote Cruise schepen , 4 en 5 masters en Mega motor jachten , ook hier met de dinghy de "Blue Lady" even voet aan wal gezet .
 
 
4 master
 
5 master en prachtig groot zeilschip
 
Sint Martin en Sint Maarten , één eiland veroverd door de Nederlanders en de Fransen , deze landen hebben samen het eiland verdeeld in ; de Franse kant en de Nederlandse kant , zelf vind ik de Franse kant het mooist en de Nederlandse kant veel rommeliger en chaotischer , ook hebben we de heerlijkste "RUM PUNCH" aan de Franse kant gedronken !! We zijn 3 x terug geweest in het baaitje waar de Rumpunch bar staat .
 
St.Martin / Maarten

Anse du Martin 
smaakt heerlijk!
 
rumpunch barretje
 
Erg veel baaien rond Sint maarten bezocht dus ook veel geankerd en gesnorkeld , één keer gaat het mis met de bijboot (Dingy) die met flinke wind schuin achter en flinke golven omslaat en de BB motor onder water komt , snel hebben we het bootje weer overeind maar de BB motor moest later nagekeken en gerepareerd.
 
5 Februari hebben vrienden Richard en Anja uit Nederland voor 10 dagen aan boord ontvangen , Richard is onze contact man onderweg tijdens de overtocht geweest .
Met hen St. Eustatius en Saba bezocht en vooral  bij Saba fantastisch gesnorkeld
 
 
ontmoetings plek Marina Jachtclub
 
Anja en RichardIn totaal hebben we 30 grote en kleinere baaien bezocht van de eilanden die bezocht zijn en 14 eilanden.
Groot baai

 
St. Eustatius
 
 
 
 
 
 
Saba  Rocks
Daimond Rock


Onderwater foto's

vaak vissen onder de boot


pijlstaart rog


Daarna hebben we het schip op de wal laten zetten bij en zijn de volgende dag met de KLM voor een tijdje naar Nederland gevlogen , half april vliegen we weer terug en hebben plannen om richting de Virgin eilanden te varen .
 
 
 
zink anode op

flinke baard!
Nog wat foto's
 
 
 

was machine reparatie 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten