zaterdag 11 april 2015

Op ontdekkingsreis met de Selene een Malö 43 april-mei- juni 2015 

Tjerk Koops en Henny Zomerdijk St. Maarten-British Virgins ( BVI’s) en terug naar het zuiden.

 
Half april vertrekken we weer terug van Nederland naar St.Maarten waar het schip inclusief met anti fouling laag weer te water gaat.  Met een huurauto de nodige boodschappen ingeslagen en bij de Douane uitgeklaard (iedere keer weer een gedoe) en auto ingeleverd, klaar voor vertrek naar de BVI's (British Virgins).  Besluiten om middags 16.30 van start te gaan en een nachtje door te zeilen een afstand van 85 mijl, een voor de windse koers op het grootzeil dat we maar weinig gebruikt hebben, de rol Genua wordt het meeste gebruikt.

Vlag van de BVI's
 
We lopen met een gemiddelde snelheid van 6 knoop en om 05.30 komt het eerste eiland "Virgin Gorda" in zicht, tegelijkertijd komt er een SQALL (korte hevige storm 30-35 speed) met veel regen aanzetten en komen dus fris en schoon aan bij de ankerplek “Bitterend”die we nog een paar keer zullen bezoeken. Zo zeilen en ankeren we tot begin mei door dit geweldige zeil gebied, bezoeken de eilanden Tortola, Jost van Dyke, Virgin Norman en de vele tropische baaien een zeil mekka voor jachten en vooral huurschepen is het hier. Om te snorkelen of duiken zijn hier plekken genoeg en zijn we regelmatig onderwater aan het kijken. We komen een Nederlands gezin met hun schip "Volante" tegen Eric en Denise en 2 zonen, ze brengen een gezellige avond bij ons aan boord door, bij mijn vraag of zij ook vorig jaar april bij de“vertrekkers”waren in Block v.Kuffelen blijkt dat zij de organisatoren daarvan waren wat een toeval het wordt een latertje deze avond.

Green Bay op Tortola 
De Amerikaanse Virgins doen we nu nog niet we moeten eerst een goed visum voor Amerika hebben en het Esta bewijs wat we geregeld hebben blijkt niet het juiste te zijn, in Nederland er maar weer achterheen gaan. Ook de “Noordhinder met het echtpaar Gerrit en Betina komen we tegen en hebben zij en wij weer veel te vertellen, zij hebben in 2010 dezelfde reis gedaan die wij nog willen gaan doen eind van het jaar of begin 2016 naar uiteindelijk Nieuw York.  Veel bruikbare gegevens en tips krijgen we en zelfs een reisverslag van hun tocht.
Na heel veel mooie baaien besluiten we weer naar het zuiden te trekken alleen UGrib voorspeld voorlopig steeds oosten wind we besluiten niet te wachten tot deze gunstiger wordt en na nog een flinke feestpartij op een partyschip gaan we op weg.
Eigenlijk wilden we in één ruk door naar Martinique maar met deze windrichting gaan we (hoppend) stukje voor stukje naar het zuiden.

Feest schip Willy T
Eerst naar Saint Kitts en Nevis, deze 2 eilanden hebben we nog niet bezocht de afstand naar St.Kitts is ongeveer 45 mijl we zeilen met een snelheid van 8 knoop gemiddeld, Saba en Eustatius zien we onderweg in de verte liggen en komen we in de buurt van het hoge St.Kitts, heel veel groen en gekleurde huisjes langs de kust ziet er leuk en gaan achter het anker in een baai net voor donker.
De volgende morgen als ik mijn hooft boven het luik uitsteek is het Wauww
 
wat is het hier mooi, genietend in het water kijk ik om mij heen.
 
Deze oostelijk gelegen eilanden van de Carieb zijn van vulkanische oorsprong in de hogere regionen overheerst het regenwoud er is landbouw langs de kuststrook (suikerriet). Het analfabetisme werd hier tot 10 procent teruggebracht.
 
 

De 2 eilanden liggen maar 5 mijl uit elkaar in een mum van tijd zeilen we met een snelheid van 8 knoop langs Nevis  de Caribische muziek komt ons vanaf het strand tegemoet en zoeken een gunstige ankerplek op de onstuimige zee.Met de bijboot maken we een goede landing op het strand en trekken het bootje op de hoge wal. Vandaag 2 mei hebben de inwoners een dag vrij en is het een vrolijke boel, zo langs het strand feestvieren kunnen deze mensen wel, wij drinken onze rumpunch en pina colada en eten een hapje.
De (af)tocht met de bijboot terug gaat niet zo soepel als heen en drijfnat klimmen we op de Selene.
5 mei  Vroeg opgestaan om naar Guadeloupe te zeilen onderweg komen we eerst nog langs het grote eiland Montserat waar in 1995-96 een grote vulkaan uitbarsting plaats vond waarbij de bevolking van 12.000 mensen teruggebracht werd naar 4000 die geëvacueerd werden. Bij het langs varen zien we de grote grijze as massa op het land we ruiken het en zien asresten om de boot dwarrelen, dat het na zoveel jaar nog invloed heeft verbaast mij, door de as massa is toen het vliegveld en de hoofdstad met tonnen as bedekt het tourisme kwam tot stilstand.
De windkracht neemt toe en loopt op van 25 en later zelfs tot 40 knoop plus een ruige zee en veel water over het schip,  we zijn weer even door elkaar geschud en flink op geschoten. Nog wat oude bekende ankerplaatsen bezocht,  Fregat vogels, Jan van genten bekeken en af en toe naar een schildpad gezwaaid.

Windsnelheid 25-35 knoop

Montzerat
Op naar Dominica het eiland wat we vorige keer naar het noorden over hebben geslagen,
daar hebben we de mooie excursie gedaan een tocht over de "Indian River "ook wel mini Amazone genoemd  met een roeiboot en de gids zakte wij de rivier af schitterend!  Tjerk en ik zijn de enige passagiers er wordt ons veel verteld, een aanrader voor andere zeilers en toeristen . Een schitterend groen eiland weinig bewoond en nog steeds opkrabbelend van de gevolgen van slechtere tijden nog geen massa tourisme en één groot natuur gebied puur en onbedorven.

Richting zuid,  35 mijl afgezakt met ruig weer rond de 25 knoop wind en aan de wind komen we bij Martinique aan waar we de achtergebleven zak met bijboot spullen o.a de pomp ophalen die ze gelukkig hebben bewaard vlak bij het inklarings Douane kantoor. Voor Fort de France geankerd nog steeds een ruige vervelende zee.
13 Mei zeilen we met onstuimig weer over naar Saint Lucia het eiland waar we gefinisht zijn op 12 december vorig jaar en we in de prijzen vielen, veel leuke herinneringen komen naar boven. Nu is voor dit deel van de Carieb het klokje rond en hebben alle eilanden bezocht ook heel veel ankerplaatsen, wij hebben er van genoten.

Op Saint Lucia gaan we de prijs in de envelop, een weekend voor 2 personen, deze prijs hoort bij de Double Handed prijs die we al gewonnen hebben en na wat moeite hebben we geboekt.
Eindig met deze blog vanuit een schitterende accommodatie de St. James Club op Saint Lucia  we voelen ons net de Koning en Koningin, een pracht kamer uitzicht op zee natuurlijk
restaurants, zwembaden, spa (waar ik gebruik van ga maken) een soort golfkarretjes waarmee je overal mee vervoerd kan worden werkelijk te gek voor worden.
Daar vertel ik de volgende blog over.

 


Z

1 opmerking:

  1. Leuk jullie verhaal en mooie Foto's.
    geniet er van maar dat doen jullie zeker.
    Groetjes Cynthia van de Liberty Las Palmas

    BeantwoordenVerwijderen