vrijdag 4 december 2015

Aruba - Bonaire en oversteek naar Puerto Rico november 2015

Zeilend op een Malö 43   scheepsnaam "Selene"   November-December 2015

Schipper: Tjerk Koops   
Crew: Henny Zomerdijk
Varen Double HandedNa een zomerstop in Nederland, vliegen we begin november naar Aruba, na de overstap op Curaçao het laatste stukje met een Fokker 50.(nostalgie)
Direct op het vliegveld "Reina Beatrix" huren we een auto voor een paar dagen, om naar het schip te rijden, foerage in te slaan en van het eiland te genieten.
De "Selene" ligt al keurig in het water en kunnen wij gelijk aan de slag om deze weer vaarklaar te maken, eerst even acclimatiseren(30 graden) .Drie keer ingeslagen in  een super grote  supermarkt, geloof het of niet ze verkopen "Jumbo" artikelen, daarna het deel van Aruba bekeken waar we nog niet geweest zijn.
Onderweg weer prima geacclimatiseerd bij een bekende plek voor snorkellaars en duikers, vooral voor de Pelikanen.
Ontelbare kleinere en grotere vissen zwemmen hier in deze baai vandaar dat het de favoriete plek is voor deze vogels, tijdens het snorkelen scheerden ze soms rakelings langs mij heen om een visje te verschalken! Als ik mijn handen onder water zachtjes beweeg, beginnen de kleinste visjes aan m'n vingers en tenen te knabbelen.               Gezien Fregat vogels en zeezwaluwen.


mannetje Pelikanen
  

Na het snorkelen naar onze favoriete happy hour bar met leuke muziek en vrolijke Amerikanen.

Ook nog even gebruik gemaakt van het "Renaissance eiland waar we voor de laatste keer op Aruba "geacclimatiseerd hebben tussen de Flamingo's lui liggen in een hangmat, wat een leventje !!

De limit is  dat toen Tjerk zich wilde gaan scheren er een kleine hagedis zich op het scheerzeep geïnstalleerd
heeft en vol schuim zit hij heeft hem maar te water gelaten.


Op naar Aruba vanwaar we met gunstig weer richting U.S Virgin eilanden of Puerto Rico aan hopen te lopen.
19 november 90 mijl naar Bonaire, bijna alles op de motor en wind tegen, de maan staat op het eerste kwartier en is prettig zo'n lamp boven je hooft te hebben. Er verschijnen ineens dicht bij het schip een paar grote vinnen en zijn ook zo weer weg, we denken een klein soort walvissen.

Een fijne plek achter de anker ballen (moorings) gevonden dicht bij de wal we hebben zo een prima uitzicht op het bruisende leven van Kralendijk.
Veel verschillende Nationaliteiten aan schepen, vooral Nederlanders liggen hier te wachten om met gunstig weer verder te trekken.
De bijboot en buitenboord motor in orde gemaakt om naar de wal te varen en bij de Douane in te klaren.Het is gezellig druk in het dorp ten eerste vanwege het grote Cruises schip dat hier ligt en ten tweede de vele kinderrijke Bonairse gezinnetjes  die rond lopen en het Sint Nikolaas feest vandaag gaan vieren. Alle winkels zijn Sinterklaas klaar en zien er vrolijk uit. Je ziet veel kinderen als pietjes gekleed en ook volwassenen met pieten petten op lopenDe intocht van Sint Nikolaas is een spektakel vooral de pieten nog zwarter dan zwart staan te dansen op de 2 binnen varende boten.
Hier staat geen protest comité te trappelen om de kleur van de pieten te veranderen, er wordt nog heerlijk ouderwets Sinterklaas gevierd voor de meest donker gekleurde kinderen van Bonaire 
Tjerk en ik zijn tot de conclusie gekomen dat Aruba en Bonaire voor ons de leukste en vooral Bonaire de vriendelijkste eilanden zijn ook veilig wat belangrijk is voor zeilers.  
Ook hier aardige en interessante zeilers ontmoet met hun schip de "Wildeman" we zullen ze meer tegen komen , zij gaan ongeveer hetzelfde doen als wij.  Er zijn meer Nederlandse zeilers hier die even kennis met ons maakte
veel ervan gaan richting Cuba dat nu erg in trek is.


Woensdag 25 november Bonaire  - Puerto Rico 430 mijl, 60 gr.aan de wind,
15 tot 20 knots wind .    volle maan.


Op het kaartje zie je San Juan staan links naarst de US Virgin Islands 
San Juan is de hooftstad van Puerto Rico.

Vroeg vertrokken voor de oversteek van de Carribean Sea het is heerlijk om weer te zeilen en zo laten we Bonaire achter ons.
Onder het eiland vooral veel vliegende vissen gezien en stralend weer!
Weer moet ik inslingeren na een lange tijd niet gezeild te hebben maar weet dat het weer over gaat. De eerste dag komen er plots 2 grote vinnen naar ons toe en buigen weer af, gezien het gedrag van deze vissen genken we dat het een kleiner soort walvissen moeten zijn geweest.
In de nacht is het prettig met de grote lamp in de hemel te varen het werpt een zilveren glans op het water.Na 3 dagen en 4 uur komen we aan op het eiland Viegues een Spaans zuster eiland van Puerto Rico en rusten uit achter een mooring in een mooie baai.
Puerto Rico zien we op 15 mijl afstand groots en groen liggen.
O.a onze zelfstuur inrichting (Hydroveen) of zoals wij hem noemen Johnny boy heeft prima gewerkt tijdens de oversteek.
KLEINE AMERIKAANSE STERNWe kunnen niet met de bijboot naar de wal deze heeft het op Bonaire begeven, maar ja 30 jaar oud dus moeten we op zoek naar een nieuwe.

Als vogelaar speur ik altijd naar vogels en de Amerikaanse kleine Stern met z'n korte pootjes en kuifje aan de achterkant kop, zit gewoon naast de boot op één van de meer palen.

De zwarte vogel zie je ook veel op P.Rico het is een merelachtige vogel genoemd ; Antiliaase Troepiaal.
Een Oever zwaluw hebben we tijdens de oversteek een tijdje aan boord gehad. ook gewone huis mussen zie je hier. 
Ik hoopte op veel meer vogel spotten maar we kunnen het echte vogel gebied niet vinden op Puerto Rico, erg jammer. 
Antiliaanse Troepiaal


Zondag de maar 15 mijl overgestoken naar de haven van Puerto de Rey


 Puerto Rico en zien dichter bij land aankomend heel veel masten dus een jacht haven. Het blijkt de grootste jachthaven van de Carieb te zijn en zoeken wij een geschikte box. Ruimte genoeg, zijn daarna naar de Marina office gebracht met een golf karretje die hier op en af rijden om vooral boot eigenaren en crew te vervoeren erg handig, ze scheuren met een flinke vaart de steigers op en af! 
We blijken bij een zeer luxe haven terecht zijn gekomen en worden zeer vriendelijk behandeld door de office medewerkers. Puerto Del Rey.   Het inschrijven en andere formaliteiten worden zonder problemen afgehandeld en wat vooral prettig is de douane die aan boord komt, 2 keurige mannen en een snuffel hond maken de inklaring in U.S ,daar valt Puerto Rico onder op een zeer vriendelijke manier klaar.
Bekijken onze paspoorten met de U.S visa en weer een mooie stempel erbij! wel een heel belangrijke die betekend dat we de U.S landen mogen betreden
Daarna moet de snuffel of hasj hond aan boord wat voor de hond wat moeilijk is en deze laten ze even ruiken in het schip. Geen kastjes open of dergelijken of moeilijke vragen nee hoor met een vriendelijk Happy Nieuwjaar namen ze afscheid van ons we zijn zeer verbaast en blij dat het zo makkelijk gaat hier. 
Later horen we van onze medezeilers dat zij een heel andere ervaring hebben gehad in Ponce aan de zuidkust van P.Rico.

We zijn Coen en José op wezen zoeken met de gehuurde auto om het schitterende eiland te verkennen.
Het is een hartelijk weerzien en zij hebben de oversteek heel anders dan wij beleeft met squals, regen  en wind onprettig, het is even fijn om bij ze aan boord te zijn en we zien elkaar zeker weer.

Over de snelweg waar de kilometers in mijlen staan waren we net na donker bij de boot.                                                                                                                                                          
JOSÉ
COEN
DE HUUR AUTO
DEZE IS HET NET NIET
TJERK'S OUDE VRIEND
Info Regen woud

Na een middag regen woud wat erg mooi en bijzonder is zijn we de volgende dag naar de hoofdstad  San Juan gereden.
Vooral het oude gedeelte is vol history met prachtige gebouwen, we laten ons  vervoeren in open busjes en komen bij het indrukwekkende Fort terecht.
Van de geschiedenis van Puerto Rico word je je hier wel bewust, ooit hebben Nederlanders zelfs hier gevochten in een oorlog.
De Puertoricanen spreken Spaans en ook goed Amerikaans omdat in 1890  het land onder de U.S hoort.   De mensen zijn vriendelijk en belang stellend.Na het bezoek aan het Fort dat lijkt op de plattegrond op een schip, zoeken we een terrasje op.
Eet en drink gelegenheden zijn hier genoeg, en zo sluiten we de mooie dag in San Juan af.

Proost! 
                                                                             


Kom nu aan het eind van deze blog, de plannen zijn om a.s zondag uit de haven te vertrekken en bij een Tropisch eiland dicht bij de kust achter anker te gaan en de onderwater wereld te bekijken.
Daarna varen we naar de U.S Virgin eilanden waar we steeds meer zeilers terug zien, zij volgen de zelfde route als de Selene.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten